Egypte

28 september per trein door naar Alexandrië.	Aan de boulevard in Alexandrië onze eerste kennismaking met de Egyptische keuken, die kwam er de volgende ochtend vloeibaar weer uit. Het Hotel Sofitel Cecil, onze verblijfplaats in Alexandrië. Op de markt in Alexandrië ligt overal heerlijke verse groenten en fruit te koop. Formulieren, zegeltjes, stempels, geld, geld, geld en wachten, wachten wachten (en een keer heen en weer naar Caïro), in totaal vier dagen lang, voordat we de auto en onze spullen uit de haven mochten meenemen. 1 oktober, 10 uur ’s avonds waren we eindelijk klaar voor vertrek. In het holst van de nacht vertrokken we naar Caïro, de eerste etappe van 240 kilometer.	3 oktober, we bezoeken het enige wereldwonder dat nog overeind staat. Het was heet en zeer indrukwekkend. Binnenin de grote pyramide. Fotograferen streng verboden.	3 oktober, Farao Ramses II in het Egyptisch museum. Fotograferen echt streng verboden. Wel lekker fris bij 22 graden. 	Zodra we de stad verlaten en richting het zuiden vertrekken ligt er een open leegte voor ons.	In Minya viert men de Egyptische overwinning over Israël in 1973 (kort waarna het Israëlische leger ze weer terugdreef). Rein maakt onderweg vrienden. Senmut Bed & Breakfast heeft lekkere ruime badkamers.	De Colossi van Memnon in Luxor bij de Vallei van de Koningen (maar daar mocht niet gefotografeerd worden). De gedeeltelijk gerenoveerde tempel van Hatsepsut. Een Felucca op de Nijl.	Kijke Kijke, niet kope...	De tempel van Karnak, de grootste tempel ter wereld (De St Pieter en St Paul’s passen op het voorplein). Rein probeert contact te leggen met de Egyptische goden, maar krijgt geen gehoor. Karnak, niet alleen groot, maar ook mooi en goed geconserveerd, 3000 jaar staan die hier al. Ook lekker.		Onderweg van Luxor naar Aswan, voltanken voor nog geen kwartje de liter.	Aswan, prachtig gelegen aan de Nijl, gefotografeerd vanuit Hotel Basma. Een boottochtje met een Felucca, stroomafwaarts ging best, maar omdat er geen wind was heeft onze schipper anderhalf uur terug moeten roeien.	Maar gelukkig staat er een lekker briesje, en is er veel moois te zien in de omgeving. Lokaal nassen in Aswan verdient absoluut geen aanbeveling, het ziet er lekker uit, maar is het niet. De auto gaat op de boot voor het traject Aswan – Wadi Halfa (In Soedan). In de hitte moeten we nog een paar uur wachten voor de auto de boot op kan. Jammer dat wij niet op dezelfde boot konden en de boot met de auto pas twee dagen later arriveerde.	Vanaf de boot richting Soedan pakken we nog een glimps mee van Abu Simbel, een tempel die in zijn geheel verplaatst werd toen het stuwmeer Lake Nasser aangelegd werd.

Lex Harding

Lex Harding werd in 1945 in Boskoop geboren als Lodewijk den Hengst. In 1967 begon hij als diskjockey bij de zeezenders Radio Dolfijn en Radio 227. Bij Radio Veronica groeide hij eind jaren zestig als presentator van o.a. de Top 40 ...

lees verder

Support Orange Babies

Van elk verkocht exemplaar van het boek zal een gedeelte van de opbrengst naar Orange Babies gaan. Orange Babies is een stichting die als voornaamste doel heeft zwangere vrouwen met hiv en hun baby's in Afrika te helpen.

lees verder