Oeganda

De Victoria Nijl bij Bujagali Falls in Uganda, in feite de oorsprong van de Witte Nijl. Van alle Nijlen die we gezien hebben was deze het mooiste en het water helder en fris. Rein en Rick gaan raften, Lex mag een stukkie mee in de volgboot. Klaar voor de eerste stroomversnelling, waar helaas geen foto’s van zijn. De boot is twee keer omgeslagen. Aalscholvers in de visrijke Nijl. De boodschap is helder, de vraag blijft waarom?	Stadsmaraboes in Kampala, er huizen er wel tienduizend in de stad en ze nestelen gewoon in bomen in de middenberm. Er zijn veel wapens in Afrika en Rein mag er zo af en toe eentje vasthouden. Het regent in Entebbe, de hele dag. Kraanvogel in de dierentuin. Het is de nationale vogel van Uganda. De auto is inmiddels weer helemaal schoon en voorzien van het gewei van een Impala (gevonden in het Nakuru Lake National Park in Kenia). En alweer passeren we de evenaar, ditmaal in Uganda. Queen Elizabeth National Park in Oost Uganda heeft een wonderschoon landschap, bezaaid met kratermeren. Onze kampeerplek bij Mweya, in Queen Elizabeth National Park. Rein is altijd wel gedient van een vuurtje bouwen. De kraanvogel, de nationale vogel van Uganda, ditmaal echt in het wild. Midden in een dorpje in Queen Elizabeth National Park verstoort een verdwaalde olifant de zondagsrust. Al weken hopen we leeuwen te zien, tot nu toe tevergeefs. Kyambura kloof. Door het dichte regenwoud in de Kyamburu kloof op zoek naar apen, met name chimpansees. We hebben geluk en zien een groot mannetje, terwijl de rest van de groep nesten bouwt hoog in de bomen. Het Kazinga kanaal in Queen Elizabeth National Park huisvest duizenden dieren en vogels, waaronder 5000 nijlpaarden, deze was niet helemaal uitgeslapen. Een moeder koestert haar jong. Wij sliepen daar ergens in de buurt en ’s nachts graasden de nijlpaarden op nog geen tien meter van de auto en er was net zo’n kleintje bij.	Olifanten, olifanten en nog eens olifanten. Zo komen we nooit in Kaapstad. Zeker niet als ze de weg blijven versperren. Hij doet het zo goed, onze Landcruiser. Pannenkoeken bakken in Ishasha Forest Reserve. Het is behelpen, maar het lukt. Ons kamp is maar 100 meter verwijderd van Congo. Voordat we kunnen douchen, moet er eerst water opgepompt worden. De dakvoorraad aangevuld en vastgezet.

Lex Harding

Lex Harding werd in 1945 in Boskoop geboren als Lodewijk den Hengst. In 1967 begon hij als diskjockey bij de zeezenders Radio Dolfijn en Radio 227. Bij Radio Veronica groeide hij eind jaren zestig als presentator van o.a. de Top 40 ...

lees verder

Support Orange Babies

Van elk verkocht exemplaar van het boek zal een gedeelte van de opbrengst naar Orange Babies gaan. Orange Babies is een stichting die als voornaamste doel heeft zwangere vrouwen met hiv en hun baby's in Afrika te helpen.

lees verder